600-700 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, λιωμένα, ή 6-8 ντομάτες φρέσκες, τριμμένες
1 φύλλο δάφνης
2 μπαχάρια
80 ml ελαιόλαδο + 60 ml + 50 ml, για το σερβίρισμα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
150 γρ. ώριμη μανούρα, τριμμένη, για το σερβίρισμα ή πικάντικη ώριμη γραβιέρα
Διαδικασία
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το αλευρώνουμε.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 80 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να σχηματιστεί μια ρόδινη κρούστα.
Βγάζουμε το κρέας και το αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει.
Στην ίδια κατσαρόλα, χωρίς να την καθαρίσουμε, ρίχνουμε τα 60 ml ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, ξαναβάζουμε το κρέας, ρίχνουμε τη δάφνη, τα μπαχάρια, αλατοπίπερο και τόσο νερό ώστε να σκεπάσει καλά το κρέας.
Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε γάστρα.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1-1½ ώρα.
Βγάζουμε από τον φούρνο, ανοίγουμε προσεκτικά το καπάκι και σκορπίζουμε τα πέτουρα.
Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, με καπάκι, μέχρι να γίνουν τα πέτουρα και να χυλώσει το φαγητό. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό.
Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για ακόμα 5 λεπτά. Σερβίρουμε με ωμό ελαιόλαδο και το τριμμένο τυρί.