ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ζυμαρικά. Ένας απαραίτητος διατροφικός κρίκος!

Τα ζυμαρικά είναι απόλυτα εναρμονισμένα με τις διατροφικές ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας. Φτιάχνονται εύκολα και εμπλουτίζονται με μια ποικιλία της οικιακής οικονομίας όπως είναι το κρέας, το γάλα, το τυρί, τα όσπρια και το ταχίνι. Άλλωστε πάντα τα ζυμαρικά υπήρξαν μια από τις αγαπημένες γεύσεις μικρών και μεγάλων, ενώ παράλληλα αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης με παραλλαγές.

Ζυμαρικά & Μεσογειακή Διατροφή

Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, που βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής διατροφής, αποτελούν μαζί με το ψωμί, το ρύζι, την πατάτα και το καλαμπόκι την κύρια ομάδα σύνθετων υδατανθράκων. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες μεταβολίζονται, αφομοιώνονται και χωνεύονται πιο αργά σε σχέση με τους απλούς υδατάνθρακες των γλυκών και των φρούτων. Τα ζυμαρικά συνιστώνται ως βασική τροφή του ανθρώπου, για όλες τις ηλικίες, ακόμη και στα πιο αυστηρά διαιτολόγια, επειδή περιέχουν λίγες θερμίδες (130 περίπου θερμίδες στα 100 γρ. μαγειρεμένης ποσότητας) και εφόσον οι υδατάνθρακες πρέπει να καλύπτουν το 50-55% της καθημερινής ολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας.

Ζυμαρικά & Υγεία

Τα ζυμαρικά είναι μια τροφή που θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή και μέτρο από τους διαβητικούς και όσους έχουν σε υψηλά επίπεδα τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Επιπρόσθετα, αντενδείκνυται σε διαιτολόγια για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Για αυτό το λόγο, πρέπει να δίνουμε προσοχή στα διατροφικά στοιχεία του ζυμαρικού που επιλέγουμε, ώστε να μεγιστοποιούμε τα οφέλη για τον οργανισμό μας, ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Ζυμαρικά και παιδική διατροφή

Τα θρεπτικά συστατικά και οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα ζυμαρικά είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, ενώ η μαλακή και εύπεπτη μορφή τους τα κάνει μια εύκολη και υγιεινή τροφή ακόμα και για πολύ μικρές ηλικίες. Και ας μην ξεχνάμε ότι τα ζυμαρικά μάς δίνουν την ευκαιρία να διασκεδάσουμε στο τραπέζι του φαγητού με τα πολλά και διαφορετικά σχήματα και χρώματα που έχουν, αλλά και με τους ατέλειωτους συνδυασμούς τους με πολύχρωμες σάλτσες, λαχανικά και άλλα υλικά.